Wednesday, December 2, 2009

Bikin Satay!

Bismillahirrahmmanirrahiim...

Hello there~
Kali ni aku nak share aktiviti yang aku wat malam tadi.. mesti korunk da tau bila tengok title ntuk entry aku ni kan kan kan?? Disebabkan daging korban still melambak kat dalam freezer, aku pon decide nak wat satay semalam.. So ape tunggu lagi? Jom tengok resipi ape yang aku pakai eh (aku alter resipi sendiri ni) .. Nanti bleh try sendiri lak..

Bahan:

1kg daging lembu dipotong kecil lebih kurang 1.5cm x 1.5cm (Kalo nak potong besar ckit pon OK jer)



Bahan mentah

Bahan kisar:

4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 batang serai
2 cm halia
2 cm lengkuas
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu besar serbuk kunyit
5 sudu besar minyak masak
5 sudu besar gula pasir
1 1/2 sudu kecil garam
Sedikit air (agak2 boleh jalan je blender~kalo banyak nanti cair, xlekat plak rencah kat daging)


Bahan mentah yang dikisar

Daging yang dipotong tadi dicuci dan ditoskan untuk keringkan air.. Pastuh gaulkan je bahan kisar dan daging sampai sekata dan perap daging.. paling kejap 3 jam, paling lama nak perap semalaman pun takpe..

Aku wat bahan perap ni tengah hari dalam kol 12.. then malam dalam kol 8 start bakar satay..

Okeh proceed untuk kuah kacang plak...


Bahan :

200 gm kacang tanah digoreng tanpa minyak dan dikisar halus
1 cawan air asam jawa
6 sudu besar gula merah/gula melaka
1/2 cawan minyak masak
15 biji cili kering*
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
4 batang serai*
2 cm halia*
2 cm lengkuas*
3 sudu besar udang kering*
1 sudu kecil jintan manis*
1 susu kecil jintan putih*
garam dan gula secukup rasa


Cara:

Air asam jawa dan gula merah/gula melaka digaul bersama. Kemudian masukkan kacang yang dah dikisar ke dalam campuran tersebut.

Bahan-bahan bertanda * dikisar bersama sedikit air.


Bahan yang dah kisar + campuran air asam

1/2 cawan minyak masak tadi dipanaskan dalam kuali.. then tumis bahan kisar tadi sampai naik bau.. next, masukkan je campuran air asam yang dah disediakan tadi ke dalam kuali.. masukkan garam dan gula mengikut citarasa korunk.. kalo pekat sangat, masukkan air cikit coz nanti nak masak sampai naik minyak..

Time aku tengah prepare kuah, mak dengan adik aku tolong bakar satay.. hehe.. bijak punye strategi kan.. aku tak mo bakar satay coz banyak asap and api yang panas.. tapi mak dengan adik aku hepi je dapat bakar satay tuh, yelar.. masak je 1 cucuk satay, ngap~ patut la da lame bakar pon, kuantiti satay yang masak tak bertambah2..


Satay yang tengah dibakar



Da siap!!

Tips: rendam lidi cucuk satay 2 jam dalam air ntuk elakkan lidi hangus time tengah bakar~

Haa... akhirnye lepas bertungkus lumus, dapat gak makan satay free~ ehee.. sebelom ni kene beli, skang da reti wat sendiri manyak untung wooo... okeh.. nak tau rase die? sedap.. lbey kurang dengan satay beli je rase.. tapi yang specialnye kalo satay beli biase dorunk taruk manyak lemak.. satay wat sendiri lbey mantap!!

That's all for now.. till we meet again~

No comments:

Post a Comment