Bismillahirrahmaanirrahiim..
Seperti yang diuar-uarkan mengenai kegemaran aku iaitu memasak, hari ni aku nak kongsi cara aku masak mee kuah.. cam yang tertulis kat atas tuh, resipi campak2 je.. alahhh.. janji ada umph.. heheh~
Okeh. Resipi mee kuah aku biasa2 je.. sangat simple.. jom tengok!
Bahan-Bahan:
500gm mee dicelur
3 biji tomato dipotong 4 setiap 1
15 tangkai cili kering*
2 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih dimayang
2 ulas bawang merah dimayang
5 sudu besar sos cili
fishball - sebanyak mana yang suka
1 keping tauhu dipotong suka hati - aku potong sederhana je
500 gram daging - lebih kurang je.. tak kuasa I nak timbang camtuh~
2-3 biji telur ayam direbus
Sawi - celur
Taugeh dibersihkan je
Garam secukup rasa
Sedikit Ajinomoto
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
Bahan2 bertanda * dikisar halus
Daging dibersihkan dan direbus dengan 1 liter air hingga 1/2 masak.. keluarkan daging dan hiris nipis. Masukkan kembali ke dalam air rebusan
Panaskan minyak, tumis bawang yang dimayang hingga naik bau.. Masukkan bahan yang telah dikisar, sos cili serta tomato dan biarkan mendidih..
Masukkan daging dan air rebusan serta tauhu dan fish ball.. biarkan mendidih lagi skali.. masukkan garam secukup rasa serta sedikit Ajinomoto.. kalo kuah nampak sikit, tambah je air..
Dah siap! mudah kan? boleh la dihidang untuk santapan.. heheh.. ni ade aku snap pic mee kuah yang aku wat.. first time masak mee kuah.. siap gaduh2 lagi dengan ayah aku.. itu salah, ini tak kena.. last2 licin gak pinggan die kan~
p/s: aku kalo masak, jangan ade yang tanye or komplen2, nanti aku tinggalkan aje dapur tuh, bagi korang plak masak.. baru ada akai!!!
dh follow, sila la follow blk..nice blog
ReplyDeleteoh.okeh.thanx ^_^
ReplyDelete